museum voor
natuur & landschap van Zeeland
NL EN D

activiteiten

Leerlijn Moestuinieren

Werk jij in het basisonderwijs, ben jij natuurouder of pedagogisch medewerker en wil je met de kinderen moestuinieren maar je weet niet hoe? Uit onderzoek blijkt dat je niet de enige bent. Vijfentachtig procent van de leerkrachten wil graag met hun leerlingen moestuinieren, het ontbreekt alleen vaak aan kennis, ruimte en hulp bij deze lessen. NME Zeeland, Velt, IVN Natuureducatie en JLE Zeeland hebben daarom de handen ineen geslagen en een leerlijn ‘Moestuinieren’ ontwikkeld. 

Wij starten in februari met de training ‘Moestuinieren én koken uit de schooltuin’. Dit is één van de onderdelen uit de leerlijn. Een praktische, actieve training waarbij je zelf aan de slag gaat op een locatie die zich uitstekend leent om praktijklessen te geven. De training bestaat uit 6 lessen:

  • De bodem.
  • De kringloop in de moestuin
  • Natuurlessen in de moestuin.
  • Zaaien, kruiden en onkruiden.
  • Koken uit de moestuin, lekkerrrrrr!
  • Oogsten en verwerken.

De trainingen worden gegeven in jouw regio, op donderdagmiddag van 15.00 uur tot 17.00 uur. We trainen vanuit de praktijk en er is alle ruimte voor ideeën en vragen. De training gaat door bij minimaal 10 deelnemers. Er kunnen per regio maximaal 20 deelnemers meedoen. Geef je voor 6 februari 2022 op via natuurenzo.nl/schooltuin. De eerste training start op 17/24 februari! In verband met corona zullen in ieder geval de lessen in februari en maart digitaal zijn.

Meer onderdelen uit de leerlijn zijn:

  • E-learning moestuinieren met kinderen. De cursus is geschikt voor ouders en leerkrachten die met kinderen aan de slag willen. Je volgt deze e-learning op je eigen tempo via de IVN Natuuracademie. In deze korte cursus leer je hoe je eenvoudig een kleine moestuin opzet en met goed resultaat kunt oogsten. Deze wordt door IVN ontwikkeld en komt de tweede helft van 2022 online. Meer informatie volgt. 
  • Voor scholen en kinderopvang heeft IVN een speciaal schooltuin aanbod ontwikkeld in samenwerking met EMS films. Bij de schooltuinfilm zijn zes spannende lessen ontwikkeld. Bij deze lessen horen ook werkbladen, opdrachten en spellen. De lessen zijn ontwikkeld voor kinderen uit groep 4, 5 en 6 van het basisonderwijs. De lessen zijn in principe ook goed geschikt als activiteit op de BSO voor kinderen in de leeftijd tussen 7-10 jaar.
  • Ben je al meer bekend met het moestuinieren? Kijk dan eens naar de opleiding tot Moestuincoach en help scholen en kinderopvangcentra!


Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of stuur een mail naar b.dehaan@terneuzen.nl!